
Ahmetli İlçesi
Saruhanoğulları beyliği tarafından 1313 tarihinde Bizanslılardan fethedilen Manisa ili Karacabey önderliğindeki bir kuvvette Ahmetli’ye gönderilmiştir. Güldede Mezarlığı yakınlarındaki yamaçlara oturtulmuştur. Zaman geçtikte düşman tehlikesinin bitmesi neticesinde bu kuvvet buraya yerleşmiş ve Kuruluş mahallesinin bulunduğu bölge köy olmuştur.
İlk Karacabey olan ilçenin adı daha sonra Rusya’dan göç eden Çerkezlerin buraya gelmesiyle Beyazıt olarak değiştirilmiştir.1870 yılının sonuna doğru ilçenin adı Şehit Ahmetli adını almıştır ve kayıtlara bu şekilde geçmiştir. Cumhuriyet ilan edildikten sonra ise ilçenin adı Ahmetli olarak değiştirilmiş ve bu zamana kadar başka isim değişikliği yapılmamıştır. Belirli süre kurulan Belediye teşkilatı kaldırılmış fakat 1951 tarihinde yeniden inşa edilerek faaliyetlerine devam etmiştir. Manisa Turgutlu ilçesine bağlı olan Ahmetli çıkan yeni bir kanunla ilçe olarak kabul görmüş ve Turgutlu ilçesinden bağımsız olarak Ahmetli ilçesi olmuştur.
Ahmetli İlçesi Yapısı
İlçenin tarihi yapısı çok eskilere dayanır. Ahmetli ilçesi yapısı itibariyle eski mezarların yer aldığı birçok yığma tepelere sahiptir. Hz. İsa peygamberden önce burada yaşayan Lidyalılara ait mezarlar bu tepelerde yer alıyor. Farklı zaman dilimlerinde defineciler tarafından mezarlarla uğraşılmasına ve çalışmalar yapılmasına rağmen bugüne kadar orijinal hali korunabilmiştir. İlçede yer alan hükümet konağı çok eski yapısı ile dikkat ve ilgi odağı olmaya devam ediyor. Bu yapının ne zaman inşa edildiği ise kesin olarak bilinmiyor. Konağı buraya gelerek inceleyebilir kültür bilginize bir yenisini daha ekleyebilirsiniz.
Ahmetli İlçesi Coğrafi Yapısı Hakkında
Ahmetli ilçesi coğrafi yapısı hakkında bilgi verecek olursak; Ege bölgesinde yer alan Ahmetli ilçesinin batısında Turgutlu, doğusunda Salihli, kuzeyinde Gölmarmara ve Saruhanlı, güneyinde Ödemiş ilçeleri yer alıyor.83 metre deniz seviyesi yüksekliğine sahiptir. Yüzölçümü ise 240 km’ dir.
İlçe merkezi Gediz havzasında yer almaktadır. Doğal yapısı itibariyle çok yüksek dağları olmayan konuma sahiptir ve Gediz ovasından meydana gelmiştir. Ege denizine dik olarak uzanır ve Kuzeyde Çal Dağı, Güneyde Boz Dağlar ile çevrilidir. Akdeniz iklimi ve bitki örtüsü bu ilçede ve çevresinde görülür. Bu bölgede çok az kar yağar, genellikle yağışlar yağmur şeklindedir, kış mevsimi genellikle ılık ve yağışlı geçer, yaz mevsimi ise çok sıcak ve kuru olur. Çınar, meşe ve çam ağaçlarının yer aldığı ormanlara sahiptir. Ormanlarda her türlü yapraklı bitki türlerine rastlamak mümkündür. İlçe merkezi olmak üzere 2 belediye,14 köy ve 6 mahalle yer alır.
Ahmetli ilçesinde yer alan köyleri sıralayacak olursak: Ataköy, Alahıdır, Bahçecik, Canbazlı, Dereköy, Dibekdere, Hacıköseli, Karaköy, Halilkahya, Kestelli, Karkın, Seydiköy, Mandallı, Derici köyleri bulunur.
2010 yılı verilerine göre toplam nüfusu 15.801 olup, ilçe merkezinde 9.790 kişi, köylerde ise 6.011 kişi yer almaktadır. İlçede çok fazla tarım yapıldığından Doğu ve Güneydoğu illerinden mevsimlik işçiler gelmekte ve nüfuslarda belli zamanlarda artış yaşanmaktadır. Çalışmaya gelen kişilerin bir bölümü de buraya yerleşmeyi tercih etmektedir.
Ahmetli Çayı
Ahmetli ilçesi doğal güzelliklerin yer aldığı küçük fakat şirin bir ilçedir. Irmakların, ormanların yer aldığı bu ilçede konaklanabilir ve güzelce vakit geçirilebilir. Dinlenmek ve nefes almak için eşsiz güzelliği ile buraları ziyaret edebilirsiniz.
Ahmetli Çayı Ahmetli çevresinde akan bir çaydır. Su imkânlarının bol olduğu insanların çokça faydalandığı, suların gürül gürül aktığı, bitkilerin sulanmasını sağladığı için oldukça önemlidir. Alınan önlemler neticesinde güvenle kullanılabilir hale gelmiştir. Çayın etrafına örülen duvarlar ile yüksek güvenlik sağlanmış olup burada uzun süre akan çayın sesini dinleyerek huzur bulabilirsiniz.
Ahmetli Haberleri ile ilgili tüm gelişmeler Ajans Manisa’da Ahmetli’den haberiniz olsun. Ekonomiden siyasete Ahmetli Haberleri burada.