
Gölmarmara
Gölmarmara ilçesi Manisa şehrinin sınırları içerisinde yer alan bir Ege ilçesidir. Adından sıkça söz ettiren Gölmarmara, doğası ve atmosferiyle herkesin beğendiği bölgeler arasında yer alır. Etrafında yer alan diğer ilçeler; Akhisar, Saruhanlı, Turgutlu, Ahmetli, Salihli ve Gördes’tir. Manisa ilinin merkezi bir konumunda yer alır. Ayrıca Manisa'nın en küçük ilçelerinden biri olma özelliğini de taşır. İlçe içerisinde bulunan Marmara gölü, ilçeye adını vermektedir.
İlk olarak Marmara Dağı’nın eteklerinde kurulan bir ilçe olduğu bilinir. Son yapılan nüfus sayımına göre 15 binden fazla kişi Gölmarmara’da yaşamaktadır. Gölmarmara, kültürüne ve geleneklerine çok bağlı bir ilçedir. 1987 yılında ilçe olma özelliğini almıştır. İlçenin ilk adı Gölmermer’dir. Zaman içerisinde bu isim Gölmarmara olarak değişmiştir. İlçe sınırları içerisinde yerleşim yerlerine ait herhangi bir kalıntı ve buluntulara rastlanmasa da Batı Anadolu tarihi göz önünde bulundurulduğunda çok eski çağlardan bugüne kadar varlığını koruyan bir ilçe olduğu söylenebilir.
Gölmarmara’da Ne Yenir Ne İçilir?
Gölmarmara ilçesinin de tıpkı diğer Manisa ilçelerinde olduğu gibi meşhur yemekleri vardır. Gölmarmara’da daha çok simit ekmeği, nohutlu mantı, odun köftesi, ekmek dolması ve börülce tarator tüketilir. Bunlar Gölmarmara'nın meşhur yemekleri arasında yer alır. Gölmarmara mutfağı çevresindeki ilçelerden ve illerden etkilenmiştir.
Et ve et ürünleri sıklıkla tüketilir. İçecek olarak maden suları, doğal meyve suları tercih edilebilir. Bu yöresel yemekler daha çok festivallerde, şenliklerde, düğünlerde ve diğer özel günlerde tüketilir. Ayrıca yerli halk genellikle kendi ürettiği tarım ürünlerini de sıklıkla tüketir. Balık ürünleri ve diğer deniz ürünleri de sıklıkla tüketilir. Gölmarmara'da farklı lezzet denemeleri geçmişten bugünümüze kadar yapılmıştır ve yapılmaya devam etmektedir.
Gölmarmara’nın Geçim Kaynakları Nedir?
Gölmarmara halkı geçimini büyük oranda tarımdan sağlamaktadır. Gölmarmara'nın geçim kaynağı kavun yetiştiriciliği, karpuz yetiştiriciliği, domates yetiştiriciliği, biber yetiştiriciliği, üzüm yetiştiriciliği ve zeytin yetiştiriciliğidir. Ayrıca mısır yetiştiriciliği de sıklıkla yapılan bir faaliyettir. Domatesler ve biberler çok farklı çeşitlere sahiptir.
Kışın lahana, brokoli ve karnabahar da en sık üretilen tarım ürünleri arasında yer alır. Bunun yanı sıra turizmden de geçimini sağlayan Gölmarmara halkı azınlık da olsa hayvancılık da yapmaktadır. İlçe genelinde halı dokumacılığı ve sepet örmeciliği de sık rastlanan meslekler arasındadır. Ancak oranlamak gerekirse halkın en büyük geçimi tarımdan sağlanmaktadır. Üretilen ürünler komşu ilçelere ve illere satılır. Organik oldukları için büyük oranda ilgi görürler. Sadece Gölmarmara’da değil Manisa'nın birçok ilçesinde kavun yetiştiriciliği de önemli bir yer tutmaktadır. Bu gibi meyve ve sebzeler için tüketim arttıkça üretiminin de arttığı söylenebilir.
Gölmarmara’da Gezilecek Yerler
Gölmarmara ilçesinde çok fazla tarihi kalıntı bulunmasa da Gölmarmara’da gezip görülecek yerler arasında tarihi yerler de doğal yerler de vardır. Doğal yerler arasında Marmara gölü, mesire alanları, kamp alanları, dağlar ve ovalar bulunur. Özellikle Gölmarmara Mesire Alanı büyük ilgi görmektedir. Gölmarmara ilçesindeki birçok cami asırlık bir tarihe sahiptir. Bu camiler arasında Şahuban Camii, Halime Hatun Camii vardır. Ayrıca Halime Hatun Külliyesi de ilçede görülmesi gereken diğer tarihi alanlar arasında bulunur.
Gölmarmara Mesire Alanı ise sadece ilçe içinden değil ilçe dışından da birçok ziyaretçi ağırlamaktadır. Son derece turistik bir yer olan Gölmarmara fotoğrafçıların, kampçıların ve gezicilerin ilgi odağı olmuştur. Tarihi doğası, atmosferi ve yemekleriyle mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında bulunan Gölmarmara, keşfedilmemiş güzelliklere sahiptir. Bununla birlikte hala doğal kalmış, yapısı bozulmamış sayılı yerler arasında da bulunur.
Gölmarmara Haberleri Ajans Manisa’dan okunur. Gölmarmara Haberleri ile ilgili Spordan siyasete tüm gelişmeler Ajans Manisa’da. Gölmarmara’dan haberiniz olsun…