
Gördes
Ege Bölgesi'nin en sevilen ve en değer verilen ilçelerinden bir tanesi olan Gördes, Manisa ilinde bulunur. Yirmi sekiz bini aşkın nüfusuyla doğallığını ve tarihini koruyan Gördes ilçesi son zamanlarda ziyaretçi akınına uğramaktadır. İlçenin tarihçesi çok eski olduğu için ne zaman kurulduğuna ve nereden geldiğine dair kesin bir bilgi yoktur. Ancak bulunan kalıntılar ve araştırmalar neticesinde önemli bir yerleşim yeri olduğu kanaatine varılmıştır. 1842 tarihli Küçük Asya adlı kitapta Atina kralının oğlu tarafından kurulduğuna dair bir yazı bulunur. Adı zaman içinde Gördes ve Julia Gördes olarak değişiklik göstermiştir. Birçok farklı uygarlığın ve egemenliğin yerleşim yeri olan Gördes kullanılmıştır. Malazgirt savaşı sonrası Türklerin eline geçmiştir. Osmanlı İmparatorluğu’na geçişi ise Yıldırım Beyazıt sayesinde olmuştur. Kurtuluş Savaşı esnasında Yunan kuvvetleri tarafından istila edildikten sonra yaklaşık bir yıl içerisinde işgalden kurtulmuştur. Gördes kızı Makbule Hanım ve Hacı Ethem Büke Gördes’ten Kurtuluş Savaşı'na katılan isimler arasında yer alır.
Gördes’te Ne Yenir Ne İçilir?
Gördes ilçesinin yiyecekleri ve içecekleri Manisa ilinin tüm ilçelerindeki ürünlerle benzerlikler gösterir. Bu ilçede sıklıkla köy kebabı, eşkıya kebabı, yufka kabartması, tenekede tavuk, saraylı gibi yiyecekler tüketilir. Aynı zamanda keşkek ve gelin kız tatlısı da Gördes’in önemli yemekleri arasında yer alır. Cevizli mesir macunu, Gördes üzümü ve Gördes pekmezi Gördes’i öne çıkaran ve yiyecek içecek kültürü içerisinde yer alan ürünler içinde bulunur. Bu özel yiyecekler düğünlerde ve kutlamalarda yapılarak servis edilir. Yapılma şekillerinden servis edilme şekillerine kadar Gördes’in kültürel ögelerini içerisinde taşır.
Gördes İlçesinin Geçim Kaynakları
Gördes ilçesinin geçim kaynakları arasında Manisa'nın diğer ilçelerinde de olduğu gibi madencilik vardır. İlçede bulunan zeolit yatakları şirketler tarafından işletilmekte ve madenciler çalıştırılmaktadır. Aynı zamanda Kaleoğlu ve civarında da kömür yatakları bulunmaktadır. Bunun yanı sıra ilçede tarım ve hayvancılık da yapılır. Ayrıca zeytincilik gelişmekte olan bir meslek koludur ve zeytin ağacı dikimine başlanarak zeytincilik faaliyetlerinin sıklaşması amaçlanmaktadır. Yine sıklıkla üretilen ürünler arasında buğday, arpa, kiraz, çilek, patates, bezelye, domates ve salatalık bulunmaktadır. Yayla bağcılığı gibi önemli iş kolları da Gördes ilçesindeki geçim kaynakları arasında bulunur. Burada Gördes ilçesinin komşu ilçelerle olan iletişimi çok önemlidir. Çünkü ticari faaliyetler bu şekilde hız kazanır ve önem görmeye başlar. Ayrıca Gördes ilçesinde farklı turizm ve rehberlik faaliyetleri de gerçekleştirilebilir.
Gördes’te Gezip Görülecek Yerler
Gördes ilçesinin çok eskiye dayanan tarihi dolayısıyla gezilip görülecek yerlerin çokluğunu da beraberinde getirir. Aynı zamanda Gördes ilçesi doğal güzellikleri ile de ön plana çıkar. Gördes ilçesinde bulunan saat kulesi 15 Temmuz Şehitler Parkı’nın içerisinde yer almaktadır. Aynı zamanda Tarihi Pazar Camii de görülmesi gereken tarihi yapılar arasında bulunur. Gördes içerisinde Makbule Hanım Heykeli ve mezarı bulunur. Belediyenin yaptığı kültür evi de görülmeye değer bir yapıdır. Doğal güzellik arayanlar için ayva ve üzüm bağları mutlaka gezilmesi gereken yerler arasındadır. İlçede çok sık halı dükkanlarına rastlanır. Çünkü Gördes ilçesinde dokumacılık geçmişten bugüne varlığını koruyan önemli bir meslektir. Gördes ilçesinin köyleri ve mahalleleri de birçok doğal güzelliğe ev sahipliği yapıyor. Ülkenin tarihi ve kültürel öğeleri ilçe halkı tarafından da benimseniyor ve korunuyor. Buna bağlı olarak Kurtuluş Savaşı'nda mücadele eden ve bununla tanınan Makbule Hanım'ın heykeli de ilçenin tam merkezinde bulunuyor. Ayrıca sonradan bulunan mezarı da koruma altına alınarak ziyaretçilerini kabul ediyor.
Gördes Haberleri ile ilgili son dakika tüm gelişmeleri Ajans Manisa ile takip edebilirsiniz. Gördes Haberleri ile ilgili tüm gelişmeler Ajans Manisa’da. Gördes’ten haberiniz olsun…