
Demirci
Demirci ilçesi ülkemizin Ege Bölgesi’nde bulunan Manisa şehrine ait bir ilçedir. Demirci Dağı’nın eteklerinde yer aldığı için Demirci ismini almıştır. Çok eski bir yerleşim alanıdır. Birçok devri yaşamıştır, birçok krallığın yaşadığı bir ilçe olarak var olmuştur. Anadolu beylikleri döneminde Türklerin eline geçmiştir. Manisa'nın merkezine 165 kilometre uzaklıktadır. Diğer ilçelere göre en uzak ilçe Demirci ilçesidir. Bu sebeple Manisa kültüründen ziyade yakın olduğu Kütahya kültürüne ait öğeleri içerisinde daha çok taşır. Demirci ilçesinde tam 96 adet mahalle vardır. Bunun yanı sıra köyler de bulunmaktadır. Engebeli bir arazisi vardır. İlçede Celal Bayar Üniversitesi Demirci Eğitim Fakültesi bulunmaktadır. Bu fakültenin varlığıyla birlikte nüfusta artış yaşanmıştır. 2020 yılında yapılan sayıma göre nüfusu 39 binden fazladır.
Demirci’de Ne Yenilir Ne İçilir?
Demirci ilçesinin yiyecek ve içecek kültürü Manisa merkeziyle aynı özellikleri taşır. Gelenek ve göreneklerine bağlı bir ilçe olarak en çok kestane tüketimi ve üretimi gözlemlenir. Bunun yanı sıra Demirci keşkeği, özel ekmekler, susamlı helva, güveç ve tahinli pide Demirci ilçesinde en çok tüketilen yiyecekler arasındadır. İçecek olarak maden suları tercih edilebilir. Bunlar haricinde Kütahya kültüründe yaygın olan yemekler yakınlığından dolayı Demirci ilçesinde de yaygın olarak tüketilir. Demirci kebabı uzun yıllardır Demirci ilçesinde yapılan özel bir yemektir. Yapımı bir gece boyunca sürer. Özel gün ve davetlerde yapılması ve tüketilmesi tercih edilen yemekler arasındadır. Yapımları ve servisleri özel olan bu yiyecekler Manisa kültüründe de geniş bir yer tutmuştur. Kültürel bir gelenek olarak uzun yıllardır yapılmaktadır.
Demirci İlçesi Geçim Kaynakları
Demirci ilçesinin geçim kaynakları arasında tarım ve hayvancılık bulunur. Ama bu iki mesleğin yanı sıra Demirci'de başlıca geçim kaynakları olarak söylenebilecek en önemli unsur kalaycılıktır. En sık üretilen tarım ürünleri arasında tütün, kiraz, zeytin ve üzüm vardır. Az sayıda ayva ve elma üretimi gerçekleştirilir. İlçede bir adet fakülte bulunduğu için öğrencilere yönelik hizmetler de geçim kaynakları arasında yer alır. Demirci geleneklerine ve göreneklerine bağlı bir ilçedir. İlçedeki dokumacılık mesleği uzun yıllardır varlığını korumaktadır. Dokuma mesleği ilçenin tamamında yaygındır. Bu durumu ‘’Ya okuyacaksın ya da dokuyacaksın.’’ sözüyle ifade ederler. Halı dokumacılığı bu yüzden Demirci'nin birinci geçim kaynakları arasında yer almıştır. Bölgedeki ve bölgeye yakın yerlerdeki birçok caminin dokuma halıları Demirci ilçesinde üretilmiştir.
Demirci İlçesi Gezilecek Yerler
Demirci ilçesinin köklü bir tarihçesi vardır. Demirci’de gezip görülecek yerler arasında Aya Ane Çeşmesi, Sidas Antik Kenti, İrezler Camii ve Türbesi, Kral Kalesi ve Kral Sarayı, Söylemiş Camii, Saraycık Kaplıcaları, Fadıllı Sarnıç Mağaraları bulunur. Tüm bu yapılar ilçenin tarihi dokusunu da gözler önüne serer. Aynı zamanda Demirci'nin köyleri gezilebilecek doğal alanlar arasında örnek olarak gösterilebilir. İlçe içindeki Söylemiş Camii, Bizans'tan kalma bir yapıdır. Doğal güzellikler arasında Demirci Çayı bulunur. Bunun yanı sıra Demirköprü Barajı da mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisidir. İlçedeki Kral Kalesi yakınlarında mumya mezarlar vardır. Bu mezarlardan bir tanesinin eski hükümdar Midas’a ait olduğu söylenir. Tüm bunlar Demirci ilçesinin çok derin bir tarihe ve kültüre sahip olduğunu kanıtlar niteliktedir. Bunlar haricinde meşhur alanlar arasında ilçenin önemli alanlarından milli parklar bulunur. Manisa'nın tamamında olduğu gibi Demirci ilçesinde de kaplıcalar bulunur. Çok büyük tarihi yapılar olmasa da kalıntıları günümüze kadar ulaştırılabilen çeşitli yerler vardır. Buralar gezip görmek, vakit geçirmek ve inceleme yapmak için oldukça elverişlidir.
Demirci ile ilgili spordan siyasete tüm gelişmeler anında Ajans Manisa’da. Demirci Haberleri için Ajans Manisa’yı takipte kalın. Demirci’den haberiniz olsun…