
Akhisar
Manisa ilimizin nadide ilçelerinden biri olan Akhisar gezilecek yerler konusunda oldukça fazla çeşidi bünyesinde barındırır. Tarih severlerin bildiği gibi Osmanlı’nın önemli sancak kentlerinden biri olan Manisa, hemen her ilçesinde buram buram tarih barındırır. Akhisar da bu güçlü tarihten nasibini almıştır. Günümüzde ilçe, zeytin ağaçlarıyla ve tarımda zeytincilik sektöründe aldığı sarsılmaz yeriyle de tanınıyor.
Paşa Cami ve hamamı: Buraya Evliya Çelebi Seyahatname eserinde de yer vermiştir. 1469 yılında Sarı Ahmet Paşa tarafından yaptırılan bu caminin en belirgin özelliği, 2 farklı namaz kılma alanıyla diğer cami yapılarından ayrılık gösterir.
Ulu Cami: Günümüze kalıntı halinde gelen yapının tam olarak inşa edildiği yıl bilinmez. Ancak yapı, kiliseden camiye çevrilmiştir.
Thyateira Antik Kenti, (tepe mezarlığı): Yapılan arkeolojik kazılar sayesinde ortaya çıkan tarih dokularını yerinde görmeniz için birebirdir. İlk yerleşim bu antik kent üzerinde kurulduğundan, burası büyük önem taşır.
Çağlak Deresi: Adıyla özdeşleşen Çağlak festivallerinin ev sahibi mesire alanıdır. Zeytin ve çam ağaçlarının gölgesinde doğanın huzuruyla piknik yapabilir, seyahatinizi festival vaktinde planlarsanız bölge halkının coşkusuna tanık olabilirsiniz. Günümüzde festivaller mayıs ayında yapılıyor ve birçok sanatçı ağırlanıyor.
Akhisar Müzesi
Süleyman çamlığı
Yılancık kalesi
Zeytinci ova
Beyaz Kale
Zeynel Zade Kütüphanesi
Gibi mevkileri de seyahat noktanıza dahil edebilirsiniz.
Akhisar Tarihi
Eski adı Pelopia olarak bilinen Akhisar tarihi gerçekten medeniyetlere ışık tutacak niteliktedir. Neolitik çağdan beri medeniyetlere konak yer olarak görev yapan kent, beylikler ve Osmanlı döneminde aşırı derecede önemli bölgelerden biriydi. Helenistik dönemde şehirde bulunan Thyateira antik kentinin adını alan Akhisar, Bizans döneminde de kız evlat anlamına gelen bu adla anılırdı. Cilalı taş devrinden kalıntılar bulunduğundan, bu şehirde ilk insan yaşamının bu dönemde olduğunu söyleyebiliriz. MÖ 7000 gibi büyük bir geçmişe sahip olan Akhisar, Lidya, Pers, Makedon krallığı, roma, Amazon krallığı, İyonya, bizans ve Beylikler dönemini gördü. En son olarak Osmanlı sancak kentliğini yaptıktan sonra, günümüzde birçok tarihi eseriyle geçmişimize ışık tutuyor.
Tarım, sanayi, hayvancılık gibi pek çok faaliyetin yapıldığı Akhisar tarihi ekonomik kalkınma süreçlerinde de medeniyetlerin farklılığından kaynaklı dallara ayrılmıştır.
Akhisar’da Ne Yenir?
Manisa, üzüm ve zeytiniyle öne çıkar, bu yüzden de Akhisar yemekleri denince akla zeytinyağlılar ve üzümlü tatlılar gelmelidir. Bölgede et yemekleri yaygındır ve Akhisar köftesi, dünya geneline ün salmış lezzetlerden sayılır. Küllenen köz üzerinde pişen Akhisar köftesi, tereyağlı pide üzerinde yapılan sunumla masalarınıza gelir. 2012 yılında coğrafi lezzet patentine hak kazanmıştır.
Yapısında Akhisar tulum peyniri bulunan Akhisar katmeri de bölgeye uğrayan yerli yabancı turistlerin tatması gereken bir yiyecektir. Sac üzerinde yapılan bu besin peynirli, şekerli hamur işi bir tatlıdır.
Akhisar gezi rehberi içerisinde yer alan diğer lezzetin de susamlı lokma olduğunu söyleyebiliriz. Lokmanın zeytinyağında kızartılmasıyla boğazda hafif kendini fark ettiren tadına bayılacaksınız. Akhisar gazozu, Akhisar aşuresi ve Akhisar surası diğer denenmesi gereken Akhisar yemekleri arasında sayılır. Akhisar surası, restoranların hemen hepsinde bulunmaz ve bu besini bayram günlerine özgü olarak halk pişirir. Ancak ilçe merkezinde bu lezzeti deneyebileceğiniz bazı yerler bulabilirsiniz. Eğer Akhisar gezilecek yerler konusunda sorun yaşarsanız, ulaşım ve diğer konularda yerli halkın ya da tesislerdeki misafir ilişkileri görevlilerin yoğun ilgi ve desteklerine hazırlıklı olun. Sıcakkanlı insanı, sizi kesinlikle bir turist gibi görmeyecektir.
Akhisar ilçemiz ile ilgili Spor, Ekonomi, Asayiş, Politika ilçeye dair tüm güncel Akhisar haberlerini, Akhisar Haber sitemiz ajansmanisa.com, Akhisar haberleri kategorisinden takip edebilirsiniz.