
Kırkağaç
Manisa il sınırları içerisinde bulunan Kırkağaç ilçesi Ege Bölgesi’nin en değerli ilçelerinden bir tanesidir. Nüfusu otuz sekiz bini geçkindir. Adını yakınlarındaki ovadan ve dağdan almaktadır. Eski çağlardan günümüze kadar korunmayı başaran bu yerleşim yeri, farklı Anadolu beyliklerine ve Osmanlı’ya da hizmet etmiştir. Cumhuriyet döneminde farklı yerlerden göç alan bu ilçe son olarak Manisa il sınırları içerisine dahil edilmiştir. Manisa'nın daha çok kuzey kesimlerinde kalan bir ilçedir. Manisa'nın merkezine 79 kilometre uzaklıktadır. Balıkesir’e yakındır. Manisa içerisinde yakın olduğu diğer ilçeler arasındaysa Soma ilçesinde bulunur. Kışları yağışlı ve ılık, yazları sıcak kurak bir havaya sahiptir. Dağların yükseltinin fazla olduğu bölgelerde kışlar daha soğuk ve karlı geçebilir. İlçe içerisinde 47 ayrı mahalle vardır. Ayrıca Jandarma Komando Eğitim Alay Komutanlığı da ilçede yer alan yapılar arasındadır.
Kırkağaç’ta Ne Yenir Ne İçilir?
Kırkağaç ilçesinde Manisa'ya özgü çeşitli yemekler tüketilir. Ayrıca Kırkağaç’ın kendine özgü yiyecek ve içecek kültürü de vardır. Kırkağaç’ın meşhur yiyecekleri arasında domates salçası yer alan yemekler ön plandadır. Gulak çorbası ve güveç en sık tüketilen yemekler arasındadır. Hoşmerim, kıyı, baklava, şekerleme gibi tatlılar da çok sık tüketilir. Bayramlarda et yemekleri çok sık yapılır; kemikli et yemekleri, kebaplar ve ciğer gibi yiyecekler ilgi görür. Kırkağaç'ta yemeklerin malzemelerinden ya da nasıl yapıldığından ziyade hangi sırayla verildiği yani nasıl servis edildiği çok daha önemlidir. Köylü kesimin kendi yaptığı ev yapımı reçeller ikram edilecek aperitifler arasında bulunur. Kırkağaç ilçesinde geçmişten bugüne yemeğe karşı büyük bir saygı kültürü hakimdir. Özellikle toplu yemeklerde adab-ı muaşeret kurallarına özen gösterilir.
Kırkağaç’ın Geçim Kaynakları
Kırkağaç ilçesi hayvancılıktan ziyade tarımla geçinen bir ilçedir. Kırkağaç’ın geçim kaynakları arasında yer alan tarım, ilçede en çok üretilen kavun gibi ürünlerin üretimine destek verir. Kırkağaç kavunu çevre şehirlere ve ilçelere ün salmıştır. Belirli ovalarda daha sert ve tadı daha güzel şekilde yetişebilmektedir. Aynı zamanda Kırkağaç ilçesinde turizmin önemi büyüktür. Bu meslek kolları halkın başlıca geçim kaynakları arasındadır. Ancak bunlardan ziyade hayvancılık da yer yer yapılabilen bir meslektir. Kırkağaç ilçesinde de Manisa'nın diğer ilçelerinde olduğu gibi unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında bulunan sepet örmeciliği ve halı dokumacılığı yer alabilir. Bu mesleklerle çok sık karşılaşılmasa da azınlık bir grubun geçim kaynağıdır. Üretilen sepetler ve halılar kent pazarlarında ya da çevre şehirlerde satışa sunulabilir.
Kırkağaç’ta Gezilecek Yerler
Kırkağaç ilçesi derin bir tarihçeye sahiptir. Kırkağaç'ta gezip görülebilecek yerler arasında hem doğal hem de tarihi alanlar bulunur. Bu yapılar şunlardır: Eski Rum Evleri, Eski Ermeni Evleri, Kırık Minare, Yortan, Nakrasa, Khliara, Kaya Mezarları, Stratonikeia, Tarihi Çifte Hanlar Camii, Sarı Hoca Camii...
Ayrıca bu gibi yapıların dışında ilçenin doğal ovaları, dağlık alanları, kamp yerleri, piknik ve mesire alanları, yaylaları da bulunur. Bunlar mutlaka gezilip görülmesi gereken doğal alanlar içerisinde yer alır. Kırkağaç ilçesi bu doğal ve tarihi alanları sebebiyle çok sık ziyaretçiye ev sahipliği yapar. Ayrıca Kırkağaç kültürüyle ilgili tarihine ışık tutan, ipuçları veren ve geçmişten bugüne kalan her şey Manisa Müzesi'nde de sergilenmektedir. Antik kentler ve mesire alanları gibi ilgi gören yerler arasında gençlik tesisleri de bulunur. İlçenin kavunu ile meşhur olmasından dolayı büyük bir kavun heykeli de ilçe merkezinde yer alır. Bu gibi unsurlar ilçenin ve ilçenin bağlı olduğu şehrin tarihi ve kültürel değerlerini gözler önüne serer.
Kırkağaç Haberleri Ajans Manisa’dan okunur. Kırkağaç Haberleri ile ilgili Spordan siyasete tüm gelişmeler Ajans Manisa’da. Kırkağaç’tan haberiniz olsun…